MODA  TASARIM TEKNOLOJİLERİ

MODA TASARIM TEKNOLOJİLERİ

17.12.2012 2526

 

 

MODA  TASARIM TEKNOLOJİLERİ

ALANIN TANIMI: Giyim Üretim Teknolojisi alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

ALANIN AMACI: Giyim Üretim Teknolojisi alanı altında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmek amaçlanmaktadır.

ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER DALLARI
 Kadın Giyim Modelistliği
 Erkek Giyim Modelistliği
 Çocuk Giyim Modelistliği
 İç Giyim Modelistliği
 Hazır Giyim Model Makineciliği
 Deri Giyim
 Kadın Terziliği
 Erkek Terziliği
 Kesimcilik

Okulumuzda Kadın Giyim Modelistliği ve Hazır Giyim Model Makineciliği dalları bulunmaktadır.

1. KADIN GİYİM MODELİSTLİĞİ: Kadın giyimine ait elde veya bilgisayarlı sistemde temel ve model uygulamalı kalıp, şablon, seri ve pastal planını hazırlayan, ürüne uygun malzeme tespit ederek numune dikiminin yapılmasını sağlayan nitelikli kişidir.

Görevleri
 Modele ve ölçüye uygun kalıp hazırlamak.
Kalıpları şablonlamak.
Kalıpları serilemek.
 Modele uygun malzeme tespiti yapmak.
Pastal planı hazırlamak.
Numune dikimi yaptırmak.

2. HAZIR GİYİM MODEL MAKİNECİLIĞI: Modelist tarafından verilen dikim talimatına göre model ve malzeme özelliğine uygun kadın, erkek, çocuk ve iç giyim numune dikimi yapma, iş geliştirmeye yönelik önerilerde bulunma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

Görevleri
Tekniğe uygun numune kesimi yapmak.
Tekniğe uygun numune dikimi yapmak.
Numune kontrolü yapmak.
Tespit edilen hataları düzeltmek.
Kullandığı araç-gerecin basit bakım ve onarımını yapmak.

Giyim Üretim Teknolojisi alanı altında ayrıca; dokuma konfeksiyon makinecisi, örme konfeksiyon makinecisi, iç giyim konfeksiyon makinecisi, deri konfeksiyon makinecisi, makastar, giysi tadilatçısı, ütücü, ayakçı, deri kesimcisi, kalite kontrolcü, depocu, düz dikiş makinecisi, düz deri dikiş makinecisi, overlokçu, tilki overlokçu, reçmeci, ponterizci, ilik-düğmeci, çift iğneci, lok makinecisi, zikzak makinecisi, zincir dikiş makinecisi, lastik makinecisi, katçı meslek elemanları bulunmaktadır.

MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER
Giyim üretim teknolojisi alanında çalışmak isteyenlerin; görme ve işitme duyu organlarının işlevlerini tam olarak yerine getirmesi, el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilmesi, titiz olması, bedenen ve ruhen sağlıklı olması, göz ve ellerini eş güdümlü kullanabilmesi ve mesleki eğitim almış olması gerekmektedir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Giyim üretim teknolojisi alanında çalışanlar, çalışmalarını kapalı mekânlarda (işletmelerde) yürütürler. Bu alanda çalışanlar görevini yaparken diğer çalışanlarla iş birliği içinde bulunmak ve görevini eşgüdüm hâlinde yürütmek durumundadır. İş, elle ve/veya makinelerle çalışmayı gerektirmektedir. Çalışma ortamının kısmen tozlu olmasından dolayı astım ve alerji problemleri olan kimselerin çalışırken gerekli önlemleri almaları gerekmektedir.

İŞ BULMA İMKÂNLARI
Giyim üretim teknolojisi alanında çalışmak isteyenler, özel sektörlerdeki tekstil üretim işletmelerinde çalışabilecekleri gibi kendi atölyelerini de açabilirler. Bu alanda eğitim alan kişiler Türkiye'de yaygın olarak iş bulma imkânına sahiptir.

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI
Bu alanda meslek eğitimi, meslek liselerinin giyim üretim teknolojisi diploma programında verilmektedir. Lise öğrenimlerini başarı ile tamamlayan öğrenciler, meslek yüksek okullarının;
 Tekstil,
 Deri Konfeksiyon,
 Kostüm Tasarımı bölümlerine sınavsız geçiş yapabilirler.

Üniversite giriş sınavında başarılı oldukları takdirde;

 Giyim Endüstrisi Öğretmenliği,
 Giyim Öğretmenliği,
 Hazır Giyim Öğretmenliği, lisans programlarına devam edebilirler.

Ön lisans programlarını başarı ile bitirenler açılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde;
 Giyim Endüstri Öğretmenliği,
 Giyim Öğretmenliği,
 Hazır Giyim Öğretmenliği,
 Moda Tasarım,
 Moda Tasarım Öğretmenliği lisans programlarına devam edebilirler.

Mesleki Eğitim Merkezleri çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alınan illerde ve meslek dallarında aday çırak, çırak, kalfa ve ustalara eğitim vermek ve çeşitli meslek kursları açmak suretiyle sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünü yetiştirmek amacıyla açılan eğitim kurumlarıdır.

Halk Eğitimi Merkezleri yaşam boyu öğrenme perspektifi içerisinde her zaman ve her yerde uygulanabilecek yaygın eğitim programları ile her yaş ve düzeyde bireylere eğitim sunmaktadır.

Mesleki Eğitim Merkezlerinde, Giyim Üretim Teknolojisi alanında eğitim verilmektedir. Modüler programlarla meslek liseleri arasında paralellik sağlandığından dolayı yatay ve dikey geçişler olabilecektir.